Wat is er waar van 'Joris en de draak'?

Geschiedenis
Held en een draak

Het is een van de stoerste achtbanen in de Efteling, Joris en de Draak. Het verhaal van Joris is gebasseerd op een legende, maar is alles aan het verhaal verzonnen? Willem Wever weet het!

Het verhaal

Het verhaal van Joris en de Draak vindt plaats tijdens de middeleeuwen. Een draak terroriseert al jaren hetzelfde koninkrijk. Een keer per jaar eist het wezen een meisje om te verslinden, in ruil daarvoor laat hij het koninkrijk de rest van het jaar met rust. Om het zo eerlijk mogelijk te houden wie er moet gaat, houdt de koning elk jaar een loting. Uiteindelijk trekt hij de naam van zijn eigen dochter. De koniging weigert haar te laten gaan, en de koning looft een beloning uit aan degene die de draak kan doden. Uiteindelijk is het Joris die dat lukt.   

Lees ook: Bestaan er geesten?

Ridderkerk

Het verhaal van Joris en de Draak komt uit Zuid-Holland. Als je kijkt naar het stadswapen van Ridderkerk zie je Sint Joris terug. Sint Joris is namelijk de beschermheilige van vele dorpen en steden én van het land Groot-Brittannië. Dat juist Sint Joris de beschermheilige voor zoveel plaatsen is, is niet zo gek. Hij is namelijk de beroemdste ridder uit het christelijk geloof. Hij verdedigde de kerk tegen de draak/duivel.

Draak

Legendes over draken zijn al heel erg oud. Zelfs toen het schrift pas net was uitgevonden, werden er al verhalen verteld over draken. Een van de bekendste verhalen komt uit de Griekse oudheid. In dit verhaal verslaat de held Perseus een zeedraak en redt daarmee prinses Andromeda. 

Lees ook: Wie was Medusa?

Herkenbaar

Het sprookje van de drakendoder bevat net als veel andere sprookjes thema's. Zo zouden jongens zich herkennen in de stoere held, en meisjes in de dappere prinses. Deze thema's zijn wel wat ouderwets. In moderne sprookjes kunnen meiden net zo goed de jongens redden als andersom. 

Lees ook: Wat is een basilisk?

Legendes 

Hoewel het verhaal van Joris en de Draak erg spannend is, hebben draken nooit echt bestaan. Het kan zijn dat in de oudheid mensen botten hebben gevonden van dinosauriërs en dat hebben aangezien voor draken. 

Lees ook: Wat is waar van de Witte Wieven?

Bron: Theo Meder van het Meertens Instituut