Hoe komen de Romeinen aan hun goden?

Geschiedenis
Zeus

Meerdere goden
De Romeinen geloofden in meerdere goden. Dat noem je polytheïsme, van het Griekse poly = veel en theos = god. Eigenlijk geloofden ze eerst vooral in natuurkrachten. Later gaven Etruskische koningen de goden een gezicht.

Symbool
Ze kregen allemaal een symbool waaraan je ze kunt herkennen. Zo wordt Jupiter (de oppergod) afgebeeld met een bliksemschicht in zijn hand of een adelaar. Amor (het hulpje van Venus, de godin van de liefde) herken je aan zijn (liefdes)pijlen en boog en Dionysos (de god van de wijn) aan druiven of een wijnbeker.

Lees ook: Welke Romeinse steden waren er in Nederland?

Grieken
Als de Romeinen een volk overwonnen, namen ze vaak de goden van dat volk over. De belangrijkste Romeinse goden komen eigenlijk bij de Grieken vandaan. Ze kregen alleen anderen namen. Zo is Poseidon de Griekse naam voor Neptunus, Artemis heet bij de Romeinen Diana, en Aphrodite noemen ze Venus.

Jaloezie
Er zijn heel veel (spannende!) verhalen over de goden. Want geen enkele god was helemaal goed of helemaal slecht. Onderling was er veel jaloezie en ze probeerden elkaar vaak af te troeven. Dat maakt het niet alleen interessant, maar ook heel leuk om erover te lezen!

Bekijk hier een filmpje over de Goden van de Oude Grieken.