Wat is er in de Hollandsche Schouwburg gebeurd?

Geschiedenis
Hollandsche Schouwburg, Joodse kinderen, Crèche, Amsterdam, Willem Wever

600 joodse kinderen overleefden de Tweede Oorlog doordat de leiders van hun crèche én heel slim waren én hun leven waagden. Walter, Henriëtte, Felix en de anderen: Respect!

Opvang

Tweede Wereldoorlog, 1943, Amsterdam. De Duitse bezetters gebruikten de Hollandse Schouwburg in Amsterdam als verzamelplek voor joden. Vandaar zouden zij ‘op transport gaan’ naar een concentratiekamp. De Duitsers hadden deze concentratiekampen gemaakt om de joden te vermoorden. Ze wilden namelijk het joodse volk vernietigen.

De oorlog vergeten

Maar op dat moment wist bijna niemand van het bestaan van concentratiekampen. Tegenover de Hollandse Schouwburg was een crèche waar Henriëtte Pimentel de joodse kinderen overdag opving. Een plek waar de kinderen even de oorlog konden vergeten.

Onderduiken

Samen met Walter Susskind en Felix Halverstad vermoedden ze wel dat de joden iets vreselijks te wachten stond. Daarom bedachten ze een slim en gevaarlijk plan. Door papieren te vervalsen konden ze onder de ogen van de Duitsers de kinderen laten ‘verdwijnen’. Daar was wel heel veel lef voor nodig. Mensen van het verzet brachten de kinderen vervolgens naar onderduikadressen.

Op deze manier overleefden 600 kinderen de oorlog. Het plan werkte tot 1943. Toen werd de hele crèche gedeporteerd. Net als heel veel andere joodse Nederlanders kwamen Henriëtte en Walter nooit meer terug.