Waarom vluchtten er Belgen naar Nederland?

Geschiedenis

Het lijkt het begin van een belgenmop: er was eens een miljoen Belgen die naar Nederland vluchtten. Maar het was geen mop, het was het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

Veilig

De Eerste Wereldoorlog, de grote oorlog waar veel Europese landen aan meededen, begon voor België op 4 augustus 1914. Op die dag viel het Duitse leger België binnen. In de twee maanden daarna vluchtten een miljoen Belgen voor het oorlogsgeweld. Ze kwamen naar ons land. Nederland deed niet mee aan de oorlog, dus hier waren ze veilig.

Lees ook: Waarom wordt er niet veel gepraat over de Tweede Wereldoorlog?

Na een paar maanden was het ergste geweld voorbij en gingen de meeste Belgen weer naar huis. Maar een grote groep bleef tot het einde van de oorlog hier. In het begin reageerden Nederlanders heel hartelijk. Ze namen spontaan een paar vluchtelingen in huis. Winkeliers gaven gratis eten en padvinders zamelden kleren in.

Naar huis

Maar toen de oorlog langer duurde, bleek dat de Nederlandse gastvrijheid maar beperkt houdbaar was. De Nederlanders begonnen te klagen. Dat de Belgen anders aten, anders praatten én onze baantjes inpikten. Ze vonden dat het tijd werd dat die Belgen eens naar huis gingen. Maar dat deden ze pas toen het vrede was. Begin 1919 waren alle Belgen weer thuis.

Weet jij ook...

Waarom de dodenherdenking op 4 mei is?

Wat oorlog eigenlijk is?