Waarom vieren we Halloween in Nederland?
In veel landen wordt Halloween op 31 oktober groots gevierd. Halloween betekent "de avond voor Allerheiligen" en is een dag waarop mensen de doden herdenken. Dat werd eerder gedaan door naar de begraafplaatsen te gaan en daar kaarsjes te branden voor overleden mensen.
De doden
Halloween betekent "de avond voor Allerheiligen". De mensen herdenken dan de doden. Vroeger gingen ze vaak naar kerkhoven om daar kaarsjes te branden voor overleden mensen. Kinderen gingen ook mee. Ook in Nederland. Brrr.....wel eng hoor in het donker op een kerkhof.......!
Aanbellen
Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, Engeland, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes. Ze roepen: "Trick or treat!". De mensen mogen kiezen of ze een snoepje geven of dat de kinderen een geintje uithalen. Vaak krijgen ze dan een snoepje!
Sint Maarten
In Nederland wordt Halloween ook wel gevierd. Volwassenen gaan wel eens naar Halloweenfeesten. Kinderen in Nederland vieren Halloween niet vaak. Het Sint Maartenfeest (op 11 november) is populairder. Dan gaan ze langs de deuren, zingen ze een liedje en krijgen ze vaak snoepjes. Vroeger werd Halloween wel in Nederland gevierd.
Kerkhof
Halloween is een verbastering van het Engelse ‘All-Hallow-Even, dat Allerheiligenavond betekent: de avond voor Allerheiligen. Wij vierden vroeger wel degelijk Allerzielen en Allerheiligen. Op die dagen werden alle overleden mensen herdacht en liep men van kerkhof naar kerkhof om bloemen neer te leggen, graven mooi te maken, kaarsjes te branden en te bidden.
Spannend en griezelig
Niet alleen ouders en broers en zusters werden herdacht ook familieleden en kennissen die al lang dood waren (de kinderen kenden die niet eens meer). En omdat vooral jonge mensen dat 's avonds deden in het donker, was het heel spannend en griezelig op de kerkhoven. Dus wij vierden ook een soort Halloween.