Hoe worden de Olympische Spelen georganiseerd?

Sport

De Olympische Spelen (OS), die om de vier jaar plaatsvinden, zijn een van de grootste sporttoernooien ter wereld. Het organiseren van de Spelen is dan ook een heleboel werk, en kost heel veel tijd en geld!

IOC

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is de baas over de Olympische Spelen. Dit comité besluit bijvoorbeeld waar de OS worden gehouden en welke landen mee mogen doen. Het kiezen van het land dat de Spelen mag organiseren kost een aantal jaar. Dat komt omdat er een heleboel landen zijn die de organisatie op zich zouden willen nemen. Die landen schrijven zich in voor een bepaald jaar, en proberen het IOC ervan te overtuigen dat zíj dat jaar in een stad in hun land de beste Spelen kunnen neerzetten.

Land

Negen jaar voor het jaar dat de Spelen uiteindelijk zullen plaatsvinden, maakt het IOC bekend welk land is uitgekozen. Vanaf dat moment zijn het IOC en dat land samen de baas over de Olympische Spelen van het toegewezen jaar. Het land dat is gekozen (voor de Spelen van 2012 was dat Engeland met Londen als ingezonden stad) is vanaf dat moment verantwoordelijk over hoe de Spelen er uit gaan zien en betaalt alle voorzieningen (dus ook de medailles).

Regels

Als de keuze is gemaakt moet er ontzettend veel worden geregeld. Er worden vaak een heleboel nieuwe sporthallen, verblijfplaatsen (hotels en huizen) en zwembaden bijgebouwd. Bij de bouw moet de organisatie rekening houden met verschillende regels van het IOC. Die regels hebben vaak te maken ruimte en veiligheid. Er komen iedere Spelen ontzettend veel bekende sporters, waardoor er ook weer een heleboel mensen kijken. Er moet voor die toeschouwers genoeg ruimte zijn, en er moet rekening worden gehouden met bijvoorbeeld voldoende bewaking. Daarnaast moeten er medailles worden uitgekozen, moet de opening worden voorbereid en worden er artiesten geregeld voor alle feesten die in de stad zullen plaats vinden.

Let the games begin!

Na negen jaar van voorbereidingen, bouwen en vrijwilligers kiezen is het dan zover: de Olympische Spelen beginnen! Dan kunnen wij in de stadions of voor de tv genieten van een prachtig sportevenement, waar we vaak ook nog eens medailles winnen. Nederland heeft zich aangemeld voor de organisatie van de Spelen in 2028. De voorbereidingen voor deze selectie zijn al in volle gang, maar of we de Spelen mogen organiseren wordt pas bekend in 2019. Spannend!

Feitjes en cijfers over de Olympische Spelen 2012 in Londen:


- Er doen 10.500 sporters mee uit 204 landen
- Er worden 26 sporten beoefend, verdeeld over 302 onderdelen
- Er zijn 958 medailles te verdienen
- Er zijn 7.500 scheidsrechters aangesteld
- Er helpen zo'n 70.000 vrijwilligers
- Er worden per dag zo'n 5.5 miljoen toeschouwers verwacht
- De organisatie van deze Spelen kostte bijna 15 miljard dollar (bijna 12,2 miljard euro)
- Londen verwacht een winst van 100 miljoen dollar (80,5 miljoen euro)