Hoelang hebben ze aan de chinese muur gebouwd?

Geschiedenis

De Chinese muur is een gigantische muur in China, die natuurlijk niet in één jaartje is gebouwd. Maar hoe lang hebben ze hier dan wel aan gewerkt? Willem Wever gaat op onderzoek! De Chinese muur is namelijk niet in één keer gebouwd. Het oudste deel van de muur dateert van de 7e eeuw v.Chr. De laatste hand aan de muur werd gelegd rond 1500.

Beroemdste bouwwerk

China's beroemdste bouwwerk is ongetwijfeld de Grote Muur. Deze loopt van de zee, bij Shanhaiguan in de oostelijke provincie Hebei, tot aan Jiayuguan in Gobiwoestijn, in de westelijke provincie Gansu. De officiële lengte van de Muur werd in 2012 bekend gemaakt, namelijk 21.196 kilometer.

de Chinese Muur

Heel veel kilometers

In China stond de Muur bekend als de 'Muur van 10.000 Li'. 1 Li is 500 meter; 5000 kilometer lengte dus. De Muur is echter niet overal een aaneengesloten bouwwerk. Overal in Noord-China zijn fragmenten in het landschap te vinden.

Diverse staten

De Muur werd gebouwd om de diverse Chinese staten te beschermen tegen invallen van nomadische ruitervolkeren uit het noorden. De Xiongnu, buiten China (en in de Disneyfilm Mulan) beter bekend als de Hunnen, vormden een bedreiging voor de Chinese staten sinds de 3e eeuw voor Christus.

1 miljoen mannen

Het was China's Eerste Keizer, Qin Shi Huangdi, die rond 221 voor Christus opdracht gaf de diverse gedeelten Muur met elkaar te verbinden om zijn nieuw gevormde rijk beter te kunnen beschermen. Er werd tien jaar aan de Muur gewerkt. Honderdduizenden jonge mannen werden gedwongen aan de constructie mee te werken. Sommigen schattingen zeggen dat wel 1 miljoen mannen zijn gestorven.

Hunnen

Honderd jaar later, tijdens de Han-dynastie, waren de Hunnen nog altijd niet verslagen. Keizer Wu Di liet de Muur rond dan ook opnieuw uitbouwen, richting westen. Nu was de Muur zo'n 2000 li, ofwel 1000 kilometer lang. Tijdens de volgende dynastie werd de Muur telkens herbouwd en gerepareerd, want nog altijd meldden zich 'barbaren' aan de noordgrenzen.

De laatste werkzaamheden

Tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) vonden de laatste grote uitbreidingen plaats. Bovendien werd de Muur niet meer opgetrokken uit gestampte aarde, maar uit bakstenen. De lengte van de Muur uit de Ming-dynastie is 8.851,8 kilometer. Als het over de Chinese Muur gaat, gaat het meestal over dit deel.

Wachttorens

Op vaste afstanden in de Muur werden wachttorens gebouwd, meer dan 1300 stuks in totaal. Even buiten de Muur werden tevens vuurbaken-torens geplaatst. Soldaten die hier de wacht hielden, zagen een vijand het eerst.

Vijandelijke manschappen

Afhankelijk van de omvang van het vijandelijk leger werden vuren gestookt: één vuur voor honderd soldaten, twee vuren voor meer dan 500, drie vuren voor meer dan duizend, vier vuren voor meer dan 5000 en vijf vuren voor meer dan 10.000 vijandelijke manschappen.

Kanonschoten

Na de uitvinding van het buskruit werden ook kanonschoten ter waarschuwing afgevuurd. De gemiddelde afmetingen van de Muur zijn: een hoogte van 7-8 meter, een dikte van 6,5 meter aan de basis en meer dan 5 meter bovenop.