Wat is het Chinese drakenbootfeest?

Wat is het Chinese drakenbootfeest?
Een drakenbootrace

Op de vijfde dag van de vijfde maand wordt het Chinese Drakenbootfestival gehouden. Dit is geen vaste datum, want in China is er een andere jaartelling. De Chinese jaartelling heeft te maken met de stand van de maan.

Het Drakenbootfestival is een traditionele Chinese feestdag. Drakenbootracen is meer dan 2000 jaar geleden begonnen als een vruchtbaarheidsritueel. De mensen dachten dat hun land dan vruchtbaarder zou worden en dat er genoeg regen zou vallen, zodat de plantjes goed konden groeien.

Op deze dag gedenken ze ook de dood van de populaire, Chinese held Qu Yuan. Meer dan 2000 jaar geleden verdronk hij zich in de Mi Lo Rivier uit protest tegen de corrupte heersers. De stadsbewoners sloegen toen op trommels en gooiden rijst in de zee om de vissen weg te jagen en te voorkomen dat die zijn lichaam op zouden eten.

Tegenwoordig eten de mensen rijstballetjes in bamboebladeren op deze dag en nemen ze een duik in het water. Maar het hoogtepunt van het feest zijn de races met de gevaarlijk uitziende drakenboten op het ritme van grote trommels. Deze speciale boten zijn meer dan 10 meter lang met prachtig uitgesneden en geverfde drakenkoppen en staarten.

Dit Drakenbootfeest wordt ook gevierd in andere Oost-Aziatische landen, zoals Japan, Korea en Vietnam.

Weet jij ook...
Waarom Chinezen met stokjes eten?
Hoe piramides werden gebouwd? 
Hoeland hebben ze aan de chinese muur gebouwd?

Rate this article

  • love 32% love
  • lol 21% lol
  • omg 16% omg
  • pff 32% pff
site-footer-logo