Welk insect is het grootste insect ter wereld?

Dieren en planten
Een kever van dichtbij gefotografeerd

De kleine krioelende beestjes die insecten heten. Nouja... Er zijn natuurlijk niet alleen kleine krioelende beestjes, maar ook hele grote. Om te begrijpen welk insect het grootste is, moet je eerst weten hoe je een insect kunt herkennen.

Poten tellen

Om erachter te komen welk dier een insect is en welke niet, worden de poten geteld die aan het borststuk (thorax) zitten. Bij insecten bestaat een borststuk uit drie stukjes, met aan ieder stukje aan de linker- en aan de rechterkant een pootje. Insecten hebben dus zes poten aan hun thorax.

Meer dan zes poten..

Spinnen, teken en mijten zijn bijvoorbeeld geen insecten, want zij hebben acht poten. Duizendpoten hebben meestal dertig poten (maar dat kan uitlopen tot driehonderd poten) en miljoenpoten hebben tussen de vijftig en vijfhonderd poten. Als een beestje meer dan zes poten aan het borststuk heeft, is het dus geen insect.

Overzichtje

Terug naar de vraag: welk insect is nu precies het grootste van de wereld? Deze vraag is lastig te beantwoorden. Wat wordt er precies bedoeld met groot? Breed, lang, of zwaar? Een overzichtje van grote insecten: De Atlasvlinder(Attacus atlas) uit Indonesie heeft een vleugelspanwijdte van ongeveer 30 centimeter (cm). Dat betekent dat de vlinder 30 centimeter breed wordt als hij zijn vleugels uitslaat, gemeten van het uiterste puntje van de ene vleugel tot aan het uiterste puntje van de andere.

- De Goliath Kever (Goliathus giganteus) uit het Afrikaans tropisch oerwoud is de zwaarste met een gewicht tot wel 100 gram.
- Een Zuid-Amerikaanse Boktor (Titanus giganteus) wordt ongeveer 17 centimeter lang. Als de antennen meegemeten worden dan komt de totale lengte op ongeveer 40 centimeter.
- Op een eilandje bij Nieuw Zeeland komen krekels voor (Deinacrida heteracantha) waarvan exemplaren gevonden zijn die ongeveer 20 cm lang zijn met een fors gewicht tot 71 gram (g). Over de grote exemplaren wordt in de pers (bijvoorbeeld op het journaal) gesproken van de grootste insecten ter wereld, maar dat is wel een beetje overdreven.

Larven

Larven van insecten (de baby's van insecten) zijn altijd een stukje groter dan het volwassen insect dat daaruit groeit. De larve van een Goliath Kever wordt wel 26 cm lang en weegt meer dan 100 g voordat de larve verandert in een volwassen insect. Als je de grootte van de larve in je achterhoofd houdt, zou je kunnen zeggen dat de Goliath Kever het grootste insect is!

Bron: Henk Vlug, Insect Consultancy