Wat doen zeekomkommers?

Dieren en planten
zeekomkommer

Zee-Wattes?

Zeekomkommers leven op de bodem van de zee. In zowel ondiep water als op de bodem van hele diepe (warme) zeeën zijn ze te vinden. De zeekomkommers zijn eigenaardige, komkommervormige dieren. Ze behoren tot de stekelhuidigen. Gemiddeld zijn ze ongeveer 30 cm lang, maar er zijn ook soorten die wel 2 meter lang kunnen worden.

Stofzuiger

Zeekomkommers leven van micro-organismen (hele kleine diertjes), die zuigen ze op met hun mond. Daarom worden zeekomkommers ook wel de stofzuigers van de zeebodem genoemd. Wanneer er gevaar dreigt kan een zeekomkommer zijn hele darmenstelsel naar buiten gooien. De vijand eet dit dan op en de zeekomkommer kan ontsnappen. Binnen enkele weken heeft hij weer nieuwe darmen!

Delicatesse

Zeekomkommers zijn een delicatesse in bijvoorbeeld Portugal. Ook zijn zeekomkommers heel nuttig voor de medische wetenschap. Zeekomkommers hebben een bepaald soort stofje, “lectine”, in zich, dat de ontwikkeling van malariaparasieten kan tegenhouden. Daardoor wordt de verspreiding van de ziekte Malaria bestreden.