Wanneer het onweert en de bliksem in de vijver inslaat, zijn de vissen dan dood?

Dieren en planten
onweer op ee nrivier

Vissen gaan niet dood als de bliksem in het water slaat. Als de vissen onder water blijven, zijn ze veilig. De bliksem blijft namelijk aan de oppervlakte van het water. Als de vis niet diep genoeg zwemt kan de vis geraakt worden en misschien doodgaan.

Vijver

Vissen in een vijver lopen een groter risico omdat vijvers vaak niet zo diep zijn. De kans dat een vis te dicht aan het wateroppervlak zwemt en geraakt wordt is dan groter. Aan de andere kant staan er ook vaak bomen bij een vijver en die bomen zijn eerder een doelwit van de bliksem dan het water eronder. De bliksem zoekt namelijk het hoogste punt in de omgeving.

Zwembad

Wanneer een vis in het zwembad zwemt, zal de vis na een blikseminslag wel dood gaan . In het zwembad zijn metalen roosters die de electriciteit erg goed geleiden. De elektrische schok zal door het hele zwembad gaan!

Pas op!

Wanneer het onweert en bliksemt kun je zelf beter niet in het water zijn. Het water geleidt de stroom. Wanneer de bliksem het water raakt gaat de stroom alle kanten uit en het zal jou raken wanneer je aan het zwemmen bent. De elektriciteit van de bliksem kan zich namelijk goed verspreiden over het wateroppervlak.