Kan een onweersbui soms een rivier niet over?
Heb jij wel eens onweer boven een rivier gezien? Wij niet, en daarom zoeken we uit: kan het bliksemen boven een rivier?
Dezelfde plek
Soms lijkt het alsof een onweersbui blijft hangen op dezelfde plek. Dit is vaak rond een rivier en dus vragen veel mensen zich af of een rivier invloed heeft op een onweersbui. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Wat blijkt: het lijkt misschien zo, maar rivieren hebben geen invloed op onweersbuien!
Wat wij denken te zien..
Het probleem van dit misverstand zit in wat wij denken te zien, dus in onze waarnemingen. Onweersbuien trekken vaak in groepen over. Het deel van de wolk dat vooraan zit bevat vaak het onweer. Het deel dat daar achteraan waait bevat de regen.
Regen
Als een onweersbui voorbij komt, begint het na een paar minuten pas te regenen. De regen zorgt ervoor dat de bliksem steeds minder goed te zien is. Doordat buien altijd met de wind meewaaien, kun je het geluid van de donder vaak ook niet goed horen.
Blijven hangen
Terwijl de ene onweersbui steeds minder goed te zien is, komt de volgende onweersbui weer aan. Deze wolk heeft dezelfde indeling als de vorige. Daarom lijkt het alsof een onweersbui blijft hangen. Omdat een rivier vaak heel groot is en erg opvalt, geven mensen de rivier de ‘schuld’.
De grond
Toch zijn er wel onweersbuien die kunnen worden beïnvloed door de grond waar het over trekt! Plaatselijk warmte-onweer bijvoorbeeld ontstaat doordat het warm is. Als deze onweersbuien geen verband hebben met het binnenstromen van koude lucht, kunnen ze beïnvloed worden door de ondergrond.
Boven de zee
Warmte-onweer ontstaat vaak boven droge streken waar het weinig waait. Daardoor blijft een bui vaak langer hangen. Ook in het najaar kan het in de nacht boven de zee erg lang onweren. Niet helemaal onjuist dus, dit feitje!
Bron: Rob Groenland, KNMI