Waarom zijn olifanten zo dik?
Ze zijn grijs, groot en hebben een slurf... Je weet vast welk dier we bedoelen. Maar hoe komt het dat een olifant zo dik is?
Veel eten
Hoe dik een olifant is heeft te maken met hoe het dier leeft en wat het dier precies eet. Olifanten eten ontzettend veel. Ze eten gras, planten, boomtakken en zelfs wortels van bomen en struiken. Wat een olifant per dag eet, kan zelfs oplopen tot anderhalve procent van het totale lichaamsgewicht van een olifant. Reken maar uit: olifanten wegen al snel een paar duizend kilo. Zo wordt een Afrikaanse mannetjes olifant, een stier, gemiddeld zo'n 6000 kilo geschat. Als zo'n olifant dus anderhalve procent van zijn lichaamsgewicht zou eten, dan werkt hij per dag zo'n negentig kilo voedsel naar binnen. Veel hè?!
Lees ook: hoeveel eet een olifant per dag?
Lange darmen
Om zoveel voedsel te kunnen verteren, hebben olifanten een uitgebreid verteringsstelsel. Zo hebben ze hele lange darmen, een enorme blinde darm en een hele grote maag. Het grootste deel van de vertering van de planten vindt plaats in de blinde darm. In de darmen en de maag worden alle voedingsstoffen uit het voedsel opgenomen. Het verteren van de voedingsstoffen is voor een olifant nog best lastig, en om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen moet een olifant erg veel eten. Er zitten in de plantaardige voeding van een olifant namelijk erg weinig voedingsstoffen. Dankzij de enorme hoeveelheid voedsel die een olifant moet eten en dankzij zijn uitgebreide verteringsstelsel blijft een olifant dik.
Bron: Lars Versteege, Safaripark Beekse Bergen
Wist je dat...
Olifanten bang zijn voor mieren? Sommige mierenkolonies verdedigen zichzelf als er gevaar dreigt. Als een olifant een blaadje van een boom wil eten met zo'n mierenkolonie, vallen de mieren aan door de slurf van de olifant binnen te dringen.