Waarom verkleuren bladeren in de herfst?

Dieren en planten
Herfstbladeren

In de herfst verkleuren de groene blaadjes van fel groen naar de echte herfstkleuren. Omdat in de herfst de zon minder schijnt, verkleuren de bladeren en verliezen ze hun groene kleur. Bladeren hebben veel zonlicht nodig, omdat ze daar een stofje mee aan kunnen maken die de bladeren groen kleuren.

Hoe werkt een boom of plant?

Elke plant of boom is een soort voedselfabriek. Ze nemen water uit de grond en zuurstof uit de lucht op. Met behulp van zonlicht worden er dan twee stoffen aangemaakt: een soort suiker en een stof die de bladeren groen kleurt. Deze zijn het voedsel voor plant en boom; ze groeien ervan en het geeft ze energie.

In de herfst is er minder zon

In de herfst schijnt de zon minder. Bomen en planten weten dan dat ze zich moeten klaarmaken voor de winter. Ze sluiten hun 'voedselfabrieken' en gaan als het ware te rusten. Zonder zonlicht worden er geen stoffen meer aangemaakt, en het groen verdwijnt langzaam van de bladeren. Nu komen de kleuren geel en oranje tevoorschijn.

Wist je dat?

Eigenlijk zitten de kleuren oranje en geel altijd al in het blad, maar in de zomer kunnen we de kleuren niet zien, doordat de kleur groen eroverheen zit.