Wanneer bijten haaien?

Dieren en planten
haai

Eigenlijk vinden haaien mensenvlees maar vies, ze eten liever kleine vissen en andere zeedieren! Toch kun je aangevallen worden door een haai.

Geen verschil


Een haai ziet soms geen verschil tussen een mens en een zeeleeuw of schildpad. Een mens op een surfplank lijkt bijvoorbeeld erg veel op een van deze dieren. Zodra een haai gaat twijfelen, bijt hij in zijn prooi.

 

Vlijmscherpe tanden!


Als hij mensenvlees proeft laat hij los en zwemt weg. Helaas kan deze ene beet je fataal worden. Een haai heeft namelijk vlijmscherpe tanden! Een haai kan zich ook bedreigd of uitgedaagd voelen. Hij is namelijk erg gevoelig voor bewegingen in het water. De haai is bang en probeert zichzelf te verdedigen door te bijten.

 

Bloed


Ook kan een haai bloed al op grote afstand ruiken. Van bloed wordt een haai erg agressief. Over de hele wereld worden er jaarlijks gemiddeld 100 mensen gebeten door een haai, daarvan overlijden er 20. De meeste slachtoffers werden maar een keer door een haai gebeten. In Australië en Zuid-Amerika worden veel kustgebieden door netten beschermd, zo kunnen mensen toch zwemmen in de zee.