Waarom heeft een zebra strepen?

Dieren en planten
Zebra

Dat een zebra strepen heeft heeft te maken met de evolutie. Door toeval veranderen dieren wel eens een beetje, en als de verandering handig blijkt dan blijft de verandering soms. Zo is de mens ooit ontstaan uit onze aapachtige voorouder.

Voordelen

Die strepen van de zebra bleken heel veel voordelen te hebben:

Iedere zebra heeft net iets andere strepen, zo kunnen zebra's elkaar makkelijk herkennen.

Verstoppen

Je denkt misschien dat zo'n strepenvacht niet heel slim is om je te verstoppen voor roofdieren, maar in een kudde werken de strepen juist heel verwarrend. Als een leeuw een kudde zebra's aanvalt beginnen alle zebra's heel hard te rennen. De leeuw raakt dan helemaal in de war van alle rennende strepen.

Verkoeling

In Afrika waar de zebra's leven is het erg warm. Wetenschappers hebben ontdekt dat het strepenpatroon verkoelend werkt. De zwarte strepen trekken namelijk warmte aan, de witte strepen niet. Zo ontstaat een kleine luchtstroom langs de huid. De zebra heeft dan minder last van de warmte.

Vliegen

Nog niet zo lang geleden is er nog een strepenvoordeel ontdekt. Ook vliegen zien die strepen niet zo zitten. Een zebra heeft veel minder last van vervelende steekvliegen dan bijvoorbeeld een zwart paard. Handig!