Waarom hebben giraffen een blauwe tong?

Dieren en planten
blauwe tong

Heb je ooit een giraf zijn tong uit zien steken? Deze is knalblauw! Hoe zit dat eigenlijk? Willem Wever weet het.

Bloedvaten

Het is niet helemaal duidelijk waarom een giraf een blauwe tong heeft. Wetenschappers denken dat er twee mogelijkheden zijn. De eerste is dat er weinig bloedvaten in de tong van een giraf zitten. Dit komt door het lievelingsmaaltje van het dier. Ze eten namelijk graag de bladeren van de acacia boom, maar hieraan zitten lange doornen! Als de giraf veel bloedvaten in zijn tong zou hebben zou hij elke keer flink gaan bloeden als hij eet.

Melanine

De tweede optie is dat er melanine in de tong zit. Dat is het stofje dat ervoor zorgt dat je bruin wordt als je in de zon ligt. De melanine zorgt ervoor dat de giraf zijn tong niet verbrand. De tong wordt namelijk veel blootgesteld aan de zon. En eten met een verbrande tong is niet zo fijn.

Andere zoogdieren

Samen met de chow chow (hondenras), okapi, ijsbeer en een aantal koeiensoorten, heeft de giraf een blauwe tong. De ijsbeer heeft naast een donkere tong ook een donkere huid. Dit is heel slim gedaan door de natuur! Donkere kleuren houden namelijk beter warmte vast dan lichte kleuren. Zo blijft de ijsbeer warm.