Waarom heeft een varken een krulstaart?

Dieren en planten
varkensstaart krul

Het is niet waar dat alle varkens een krulstaart hebben. Er zijn ook varkens met een rechte staart. Waarschijnlijk heeft een krulstaart geen bijzonder nut. Niet alle eigenschappen van dieren en planten dienen een bepaald doel. Denk maar aan je blindedarm, bij de mens heeft deze ook geen nut!

Recht of krullend?

Een varken heeft allerlei eigenschappen die bij elk verschillend zijn. Niet alleen de eigenschap staartvorm, maar bijvoorbeeld ook de vachtkleur en de vorm van de oren kunnen per varken verschillen!

Dit heeft te maken met de genen van een varken. Een (krul)staart krijgt een varken met de geboorte mee. Maar wist je dat niet ieder varken een krulstaart heeft!

In de genen

De eigenschappen van een varken zijn vastgelegd op zogenaamde genen, die in elke lichaamscel te vinden zijn. Genen komen voor in paren. Een genenpaar bestaat uit een gen van de moeder en een gen van de vader.

Dominant

Bij varkens is de eigenschap krulstaart dominant over de eigenschap rechte staart. Dit kan worden uitgelegd met een voorbeeld. Stel dat een zeug (vrouwtjes varken) met een krulstaart en een mannetje met een rechte staart samen een biggetje krijgen. Het biggetje heeft van zijn moeder het krulstaartgen gekregen en van zijn vader het gen voor een rechte staart. Het resultaat is een biggetje met een krulstaart!

Nut

Waarschijnlijk heeft een krulstaart geen bijzonder nut. Niet alle eigenschappen van dieren en planten dienen een bepaald doel. Denk maar aan je blindedarm, bij de mens heeft deze ook geen nut!