Waarom hebben de diepwater vissen een eng uiterlijk, terwijl het er zo donker is?

Dieren en planten
Haai

De diepzee is een hele bijzondere leefomgeving. Er heersen zeer vijandige omstandigheden voor levende wezen. Het is er zo diep dat licht er niet kan komen. Het is er steenkoud (4 graden Celcius) en er heerst een enorme druk. 

Zinken

Op die diepte leven niet heel erg veel dieren. Degene die er leven zijn afhankelijk van eetbaar materiaal dat naar beneden zinkt. Er leven ook roofdieren, zoals vissen die leven van proodieren. Op die diepte groeien geen planten. Die hebben namelijk licht nodig om te groeien en op die diepte is dat er niet. 

Licht in het donker

Diepzeevissen zijn meestal donkerbruin of zwart. Veel soorten hebben een diep ingesneden bek, met lange dunne tanden of vele dicht opeenstaande rijen kleine tandjes. Dat ziet er eng uit, maar het is wel een handige uitrusting om prooien mee te vangen. In de diepzee is het voedselaanbod schaars. Als de kans zich voordoet, vangen de roofvissen het liefst een zo groot mogelijke prooi. Daar kunnen ze een tijdje op teren. Als lokmiddel voor prooien hebben diepzeevissen vaak lichtgevende organen. Er zijn zelfs vissen die lichtgevend 'lokaas' vlak voor hun enorme, uitstekende scherpgetande kaken hebben hangen.