Wat is allergisch zijn?

Het menselijk lichaam

Sommige kinderen krijgen het benauwd of moeten erg niezen zodra ze in de buurt komen van een kat. Die kinderen zijn allergisch. Ze kunnen niet tegen bepaalde stoffen, zoals in dit geval de haren of het speeksel van een kat. Soms krijgen ze er medicijnen voor en soms gaat het ook vanzelf weer over.

Een allergie is een soort overgevoeligheid. Je lichaam is erg slim en zorgt ervoor dat alles wordt weggewerkt waar je ziek van kunt worden. Dat kunnen haartjes of pluisjes zijn, maar ook bacteriën. Je kunt bacteriën niet zien, maar ze zijn overal. Je ademt ze in of slikt ze door. Je lichaam is de hele dag bezig om de bacteriën weg te werken.

Als je allergisch bent voor bijvoorbeeld de haren van een kat, gaat het mis. Je lichaam reageert dan heel heftig. Je neus ziet de haartjes van een kat als ziekmakende indringers! Het slijmvlies in je neus wordt heel rood en raakt ontstoken, waardoor het lijkt alsof je verkouden bent.

Er zijn nog veel meer allergieën. Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor stof, melk, gras....noem maar op. De klachten zijn bij iedereen anders. De een krijgt bijvoorbeeld jeuk, de ander buikpijn of huiduitslag. Als je denkt dat je ergens allergisch voor bent, kan de dokter meestal wel opsporen waar je niet tegen kan.