Kunnen honden slaapwandelen?

Dieren en planten
hondjes

Slaapwandelen is een eigenschap die alleen bij mensen voorkomt. Wist je dat dieren door slaapgebrek kunnen sterven?

Soorten slapers

Niet ieder dier slaapt evenveel; olifanten en giraffen slapen 3 tot 4 uur, maar vleermuizen slapen wel 20 uur per dag! Tijdens slapen gebruiken we weinig energie en worden veranderingen in de hersenfunctie hersteld.

Cyclus

We weten dat je tijdens het slapen door een aantal verschillende stadia heen gaat. Dit gebeurt ook bij de hond. Als je (of je hond) gaat slapen kom je eerst terecht in de SWS-slaap, waarin je volledig ontspannen bent en daarna ga je over in de REM-slaap, om vervolgens weer de volgende cyclus te beginnen met de SWS-slaap.

Bij de hond duurt 1 cyclus ongeveer 20 minuten (bij jezelf 90 minuten). De REM-slaap is de bekendste slaapperiode. REM betekent Rapid Eye Movement, en het is dus de slaap waarin de ogen bewegen.

Bekijk ook: Waarom luistert mijn hond beter naar mijn vader dan naar mij?

Dromen

Bij de hond zien we niet alleen oogbewegingen, maar ze kunnen ook blaffen, hun oren en hun poten bewegen. In de REM-slaap dromen we de dromen die we kunnen onthouden. Door al hun bewegingen tijdens de REM-slaap lijkt het wel of honden ook kunnen dromen, maar we weten dat niet zeker.

Slaapwandelen komt juist niet voor in de REM-slaap maar in de SWS-slaap. Dat is de periode waarin er weinig hersenactiviteit te meten is. In deze periode beweeg je weinig, droom je wel, maar onthoud je de dromen niet.

Doelloos rondlopen

Slaapwandelen wordt gezien als doelloos rondlopen (meestal niet met je armen vooruit, hoewel je dat in films wel altijd zo ziet). Toch zijn er ook verhalen bekend van mensen die tijdens het slaapwandelen een misdrijf begaan.

Over het algemeen kun je je niets herinneren van het slaapwandelen. Slaap bij dieren is sowieso wat vreemd, want een aantal zeezoogdieren (zoals dolfijnen) en vogels slaapt met een oog open en één actieve (dus niet-slapende) hersenhelft.

Onbekend

Er zijn geen artikelen bekend over honden die slaapwandelen. De uitingen tijdens de REM slaap zijn wel bekend, maar behoren niet tot het slaapwandelen.

Deze vraag is beantwoord door: Claudia Wolschrijn, Faculteit diergeneeskunde Utrecht

Weet jij ook...

Waarom de tong van een hond zo vaak uit zijn bek hangt?

Hoe een hond een schaapshond wordt?