Naar vraag & antwoord

Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is? Dieren en planten

Bekijk antwoord
Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?

Donna300 stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Als een jong huisjesslakje uit het ei kruipt, zit er al een minihuisje op zijn lijf. Dat groeit stapje voor stapje met hem mee. Het huisje groeit sneller wanneer de slak veel voedsel kan vinden. Maar tijdens de winter en tijdens droge perioden staat de groei bijna stil. Daarom zie je op het huisje verschillende groeilijnen, net zoiets als de groeiringen van een boom.

Een volwassen slak

Bij volwassen slakken groeit het huisje niet meer. Het slakkenhuis is opgebouwd uit kalk dat door de slakken zelf wordt aangemaakt. Aan de buitenkant zit een soort kleurige vernislaag. De binnenkant bestaat uit een laagje parelmoer. Een huisjesslak kan niet zonder zijn huisje. Het beschermt de slak tegen roofdieren. En tegen uitdroging. Wanneer het erg droog en heet is, kan de slak de opening afsluiten met een speciaal soort slijm dat hard wordt. In zijn waterdichte huisje kan de slak het heel lang uithouden, soms wel maanden.

Wat gebeurd er als het huisje kapot gaat?

Gaat het huisje kapot, dan zal de ongelukkige slak uitdrogen of worden opgepeuzeld door een vogel of ander dier. Als hij al niet eerder aan verwondingen is doodgegaan. Kleine beschadigingen kunnen slakken nog wel repareren. Dat doen ze met behulp van een kalkachtige stof die ze zelf aanmaken.

En naaktslakken dan?

Naaktslakken hebben geen huisje om zich veilig in terug te trekken. Ze kunnen zich verstoppen in smalle ruimtes of ze kruipen in de grond. Naaktslakken hebben een taaie huid die hen tegen uitdroging beschermt.

Donna300 stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!