Naar vraag & antwoord

Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is? Dieren en planten

Bekijk antwoord
Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?
Krijgt een slak een nieuw huisje als zijn huisje kapot is?
Een slak op een boomstam

Donna stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Huisjesslakken worden geboren met een minihuisje op hun rug. Dat groeit stapje voor stapje met hem mee. Het huisje groeit sneller wanneer de slak veel voedsel kan vinden. Maar tijdens de winter en tijdens droge perioden staat de groei bijna stil. Daarom zie je op het huisje verschillende groeilijnen, net zoiets als de groeiringen van een boom.

Een volwassen slak

Bij volwassen slakken groeit het huisje niet meer. Het slakkenhuis is opgebouwd uit kalk dat door de slakken zelf wordt aangemaakt. Aan de buitenkant zit een soort kleurige vernislaag. De binnenkant bestaat uit een laagje parelmoer. Een huisjesslak kan niet zonder zijn huisje. Het beschermt de slak tegen roofdieren. En tegen uitdroging. Wanneer het erg droog en heet is, kan de slak de opening afsluiten met een speciaal soort slijm dat hard wordt. In zijn waterdichte huisje kan de slak het heel lang uithouden, soms wel maanden.

Lees ook: Welke afstand legt een slak op een dag af?

Wat gebeurd er als het huisje kapot gaat?

Gaat het huisje kapot, dan zal de ongelukkige slak uitdrogen of worden opgepeuzeld door een vogel of ander dier. Als hij al niet eerder aan verwondingen is doodgegaan. Kleine beschadigingen kunnen slakken nog wel repareren. Dat doen ze met behulp van een kalkachtige stof die ze zelf aanmaken.

Lees ook: Een slak kan niet tegen zout,maar hoe kan een zeeslak dan in zout water leven?

En naaktslakken dan?

Naaktslakken hebben geen huisje om zich veilig in terug te trekken. Ze kunnen zich verstoppen in smalle ruimtes of ze kruipen in de grond. Naaktslakken hebben een taaie huid die hen tegen uitdroging beschermt.

Weet je ook...

Hoe parels in een oester komen?
Hoe schelpen ontstaan?

 

 

Donna stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges