Welke afstand legt een slak op een dag af?

Dieren en planten

Slakken bewegen zich heel langzaam. Dat komt omdat ze geen pootjes hebben, maar alleen maar één grote voet. Dit is de onderkant van de slak. De voet van de slak is niet erg glad, maar slijmerig. Dit kun je goed zien aan het slijmspoor die slakken achterlaten.

Hoe gladder de ondergrond, hoe makkelijker de slakken zich kunnen voortbewegen. Dus het ligt erg aan de ondergrond hoe ver de slak komt.

De snelheid van een slak kan per soort verschillen. Zo zijn er slakken die 30 centimeter in 3 minuten kruipen. Op een gladde ondergrond legt de slak ongeveer 5 meter per uur af. Wat ook mee speelt is dat slakken veel vocht verliezen door het slijmdraad dat ze achterlaten bij het kruipen. Voordat een slak weer verder kan moet hij zijn watervoorraad aanvullen. Een slak kan dus niet tientallen meters achter elkaar kruipen zonder nieuw water en voedsel!

Je kan ook zelf uittesten hoever een slak komt in een uur. Als je een spoor maakt met water en de slak daar in zet dan kruipt ie er over heen en kun jii bijhouden hoever hij komt.