Komen er 2 kuikentjes uit een dubbeldooier?

Dieren en planten

Een ei met twee dooiers wordt ook wel een dubbeldooier genoemd, ofwel een tweeling. Dubbeldooiers komen regelmatig voor. Je kunt ze gewoon in de winkel of bij een eierboer kopen, bijvoorbeeld in een doosje van tien. De eieren met een dubbeldooier zijn groter en zwaarder dan gewone eieren.

Maar komen er nu ook twee kuikens uit zo'n ei als het ei uitgebroed wordt? Nee helaas! Er kunnen twee kuikens in een dubbeldooier groeien. Deze tweeling kuikens zijn wel verschillend, omdat het geen ééneiige maar een tweeeiige tweeling is. Maar deze diertjes zullen niet uitkomen, omdat ze elkaar te veel in de weg zitten. Vaak sterven ze al vroegtijdig, omdat ze te weinig ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Het ei is domweg te klein voor twee kuikens.

Een dubbeldooier is niet twee keer zo groot als een gewoon ei. Het heeft wel twee dooiers, maar niet evenredig veel eiwit en ruimte voor twee kuikens. Stel dat de kuikens het stadium van uitkomen halen, dan kan slechts één van beide (meestal echter geen van beide) de luchtkamer bereiken voor de eerste teug zuurstof, om daarna te beginnen aan het openpikken van het ei. De ander dus niet en die zal sowieso sterven. Maar ook diegene die wel aan het aanpikken is begonnen, kan zich vervolgens niet voldoende bewegen om daadwerkelijk uit het ei te komen. De kans dat er uit een dubbeldooier een levend kuiken komt is dus miniem.