Kan een koudbloedig dier koorts hebben of kou vatten?
Andere koorts dan bij een mens
Een reptiel kan geen koorts krijgen zoals een mens koorts krijgt. Reptielen kunnen namelijk zelf geen warmte opwekken in hun lichaam. Mensen kunnen zichzelf wel warm houden. Bij onderkoeling gaan we zelfs rillen om extra warmte op te wekken. Een reptiel kan wel zijn lichaamstemperatuur beïnvloeden, door een warme of koudere plek op te zoeken.
Ze doen alsof ze koorts hebben
Wanneer een slang in de zon gaat liggen, stijgt zijn lichaamstemperatuur door de zon. Of een slang kiest juist voor een koele koude plek in de schaduw, dan daalt zijn lichaamstemperatuur. Op deze manier kunnen reptielen een soort koorts ‘imiteren’ en bacteriën uitschakelen.
Het verschil in koorts bij een mens en reptiel
Het menselijk lichaam schakelt bacteriën uit door koorts te krijgen en een reptiel gaat zelf in de zon liggen om op te warmen of juist in de schaduw liggen om af te koelen. (Er zijn natuurlijk ook bacteriën die juist niet overleven in een koude omgeving...) De voorkeurslichaamstemperatuur van een slang is trouwens nog geen eens zo heel erg laag: tussen de 30 en de 38 graden Celsius.
Python kan wel rillen!
En wist je dat de python wel een soort kan rillen om zichzelf warm te houden tijdens het uitbroeden van de eieren? Dit is net zoals rillen wat wij doen. Door spiertrillingen blijft de python op temperatuur. Dit kan zij alleen tijdens het uitbroeden van de eieren, die mogen natuurlijk niet te veel afkoelen!
Bron: www.serpo.nl