Hoe ontstaat vogelgriep en hoe kan het op mensen komen?

Dieren en planten
Haan met vier kippen

Zelf heb je misschien ook wel eens griep gehad. Je ligt dagen hondsberoerd in bed, maar daarna voel je je wel weer beter. Wist je dat er ook een speciale griep voor vogels bestaat?

Vogelgriep

Vogelgriep (ook wel vogelpest genoemd) komt voor bij vogels en dan vooral bij de hoenderachtige. De veroorzaker hiervan is een variant op het influenzavirus (griepvirus).  De ziekte lijkt op griep. De vogels worden suf, krijgen tranende ogen en opgezette kelen. De ziekte is dodelijk voor kippen en kalkoenen.

Varianten

Een bekend variant op de vogelgriep is het virus H5N1. Het H5N1-virus kan bij intensief contact met pluimvee besmettelijk zijn voor mensen. Zo’n besmetting komt relatief zeer zelden voor, maar is ernstig. Er zijn al een aantal mensen overleden aan dit virus. Het vogelgriep virus kan op dit moment alleen overgegeven worden van dier naar mens en niet van mens naar mens. De symptomen van vogelgriep bij de mens kunnen verschillen. Bepaalde vogelgriepvirussen veroorzaken meestal alleen lichte griepklachten en/of een lichte oogontsteking. Maar het H5N1-virus veroorzaakt naast klachten als keelpijn, hoesten of hoofdpijn vaak hoge koorts en longontsteking.

Goed koken

Je hoeft op dit moment niet bang te zijn dat je de vogelgriep krijgt. Alleen mensen die vaak in aanraking komen met kippen en ander pluimvee lopen risico. Het is wel verstandig om geen producten te eten met rauwe eieren en rauw kippenvlees. Het virus kan niet tegen warmte. Dus als de eieren goed gekookt zijn en het vlees goed gebakken is er niets aan de hand.