Hoe kunnen vuurvliegjes licht geven?

Dieren en planten
vuurvliegje licht

Vuurvliegjes zijn kevers die licht kunnen uitzenden. Vuurvliegjes hebben in hun achterlijf organen die zijn opgebouwd uit lichtgevende cellen. Ze hebben een laagje zeer fijne kristalletjes die werken als een reflector. In deze cellen vindt een chemisch proces plaats waarbij licht ontstaat. Dit verschijnsel wordt met een moeilijk woord 'bioluminescentie' genoemd. 

Chemisch proces

Voor het chemische proces in de cellen zijn twee speciale stofjes nodig: luciferine en luciferase. Luciferase zorgt ervoor dat zuurstof zich kan binden met luciferine. Bij die (oxidatie)reactie komt energie vrij in de vorm van koud licht. Daardoor geven vuurvliegjes dus licht!

Aan en uit

Vuurvliegjes kunnen het licht aan en uit zetten. Daardoor heeft iedere soort vuurvlieg zijn eigen signaal. Op deze manier kunnen de mannetjes en de vrouwtjes van dezelfde soort elkaar vinden in het donker.

Glimwormen

Volwassen vuurvliegjes hebben vleugels. Maar eigenlijk zijn het geen vliegjes, maar kevers. Eigenlijk heten vuurvliegjes ook helemaal geen vuurvliegjes, maar glimwormen.