Hoe kun je mannetjes en vrouwtjes vlinders uit elkaar houden?

Dieren en planten
Twee vlinders op bloemen

Bij veel soorten vlinders kun je aan de kleuren zien of het een mannetje of vrouwtje is. Vrouwtjesvlinders hebben vaak veel meer kleuren in hun vleugels dan mannetjesvlinders. Er zijn ook vlindersoorten waarbij vrouwtjes en mannetjes precies dezelfde kleur hebben. Dan moet je naar andere dingen kijken. Een mannetjes vlinder heeft bijvoorbeeld twee kleine klepjes aan zijn achterlijf.

Moeilijk te zien

Een mannetjesvlinder heeft bij veel soorten twee klepjes aan zijn lijfje, een vrouwtjesvlinder heeft dat niet. Een mannetje kan met die klepjes de vrouwtjesvlinder vasthouden tijdens het paren. Tussen die twee klepjes zit ook een heel klein piemeltje, maar dat is heel moeilijk te zien. 

Vlinders met kleuren

Bij sommige soorten vlinders kun je dus aan de kleuren zien of het een mannetje of vrouwtje is. Maar hoe komt de vlinder aan die kleuren? De kleuren op een vlinder zijn kleurstoffen die in de schubben op de vleugels zitten. De schubben van een vlinder zijn heel klein. Nog kleiner dan bij een vis. Vlinders worden ook wel 'schubvleugelig' genoemd!

Soorten vlinders

Er zijn veel verschillende soorten vlinders, wel 160.000 soorten! Je hebt ook nachtvlinders bijvoorbeeld. De mannetjes nachtvlinders kunnen heel goed ruiken. Zo kunnen ze goed ruiken waar de vrouwtjesvlinders zijn.