Hoe komen dieren in de dierentuin aan hun naam?

Hoe komen dieren in de dierentuin aan hun naam?
wallabie

Alle dieren in de dierentuin hebben een naam. Maar wie geeft die namen aan de dieren? Willem Wever zocht het uit!

Dierenverzorgers

Bij AquaZoo Friesland houden ze de namen van dieren bij op een speciale manier. Veel dieren in de dierentuin krijgen een naam van de verzorgers. Deze namen zetten ze soms in een speciaal administratie systeem, genaamd ZIMS, waarin ze alle gegevens van de dieren bewaren en bijhouden.

501676

Via het adminstatiesysteem krijgen alle dieren naast ene gewone naam, ook een unieke huiscode van 6 getallen. Zo is bijvoorbeeld nummer 501676 een moeraswallabie met de huisnaam Dennis. Wanneer een dier bijvoorbeeld minder goed heeft gegeten of een jong heeft gekregen waardoor ze hem/haar extra goed in de gaten moeten houden, noteren ze dit in de administratie. Om het voor de verzorgers een stukje makkelijker te maken, gebruiken we vaak de huisnaam om duidelijk te maken om wie het gaat. Zodat we kunnen zeggen dat "moeraswallabie Dennis extra goed in de gaten gehouden moet houden". Dit is makkelijker en duidelijker dan te zeggen dat "moeraswallabie 501676 niet zo goed heeft gegeten".

Moeilijke namen

Wanneer dieren uit andere dierentuinen komen, hebben ze vaak al een naam. Deze namen behouden de dieren meestal. Omdat de dieren uit verschillende Europese (EAZA) dierentuinen kunnen komen hebben ze soms wel hele moeilijke buitenlandse namen, vooral als ze bijvoorbeeld uit Portugal of Polen komen. In dat geval krijgt het dier bij ons een nieuwe huisnaam. Gelukkig is dit voor de dieren geen probleem, ze reageren vaak niet echt op hun naam zoals wij mensen dat doen.   

Bron: https://www.aquazoo.nl/

Rate this article

  • love 31% love
  • lol 23% lol
  • omg 19% omg
  • pff 27% pff
site-footer-logo