Hoe hoog kan een dolfijn springen?

Dieren en planten
Drie dolfijnen springen op verschillende hoogtes uit het water

Er bestaan meer dan 30 verschillende soorten dolfijnen! In het Dolfinarium is de bekendste soort te bewonderen: de tuimelaardolfijn. Tuimelaardolfijnen kunnen wel 15 minuten onder water blijven. Daarna moeten ze naar boven om adem te halen. Dat kan door even met hun kop boven water te komen, maar ze kunnen nog veel hoger uit het water komen. Hoe hoog kunnen dolfijnen eigenlijk springen?

Gestroomlijnd

Dolfijnen bewegen gemakkelijk door het water. Dat komt doordat hun lichaam gestroomlijnd is. Als tuimelaardolfijnen het rustig aan doen, zwemmen ze met een snelheid van ongeveer 10 kilometer per uur. Maar ze kunnen veel harder, wel tot 40 kilometer per uur! Die snelheid helpt natuurlijk als ze hoog willen springen!

Voor het bewegen in het water gebruiken dolfijnen verschillende lichaamsdelen. Zo zorgt de rugvin voor evenwicht en kan een dolfijn sturen met zijn borstvinnen. Met hun staart maken ze snelheid en komen ze zo hoog mogelijk boven het water uit!

Allemaal anders

Tuimelaardolfijnen springen vaak en de sprongen komen tot meerdere meters boven water. Elke dolfijn is anders en maakt een sprong op zijn eigen manier. Zo komt de ene dolfijn hoger uit het water dan een andere dolfijn. Dit is net zoals bij mensen: de ene persoon kan hoger springen dan de ander.

Hierdoor is het moeilijk om een bepaalde hoogte te kunnen vaststellen. In het Dolfinarium springen de dolfijnen wel tot 4 meter!

Deze vraag is beantwoord door het Dolfinarium