Hoe groot is een walvis?

Dieren en planten
Walvis boven water

Een walvis behoort tot de grootste dieren ter wereld. Walvissen zijn er in verschillende soorten en zijn niet allemaal even groot. De allergrootste walvis is de blauwe vinvis die wel 27 meter lang kan worden. De kleinste walvis is de kleinste potvis en die wordt ongeveer 2.7 meter lang.

Blauwe vinvis

De allergrootste

De allergrootste walvis is de blauwe vinvis. Een volwasse dier heeft een lengte van 24 tot 27 meter, en weegt tussen de 100.000 en 120.000 kilo. Ook de kalfjes (jonkies) van de blauwe vinvis zijn bij de geboorte al enorm groot. Een kalfje is bij de geboorte namelijk tussen de 7 en 8 meter, en weegt 2.5 ton. De dieren zijn zo groot dat ze geen natuurlijke vijanden hebben.  

Staart van walvis boven water

Dinosauriërs 

De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd. Bijna twee keer zo groot als de grootste dinosauriërs. Het is niet toevallig dat juist de walvis zo enorm groot is. Het leven in het water heeft grote voordelen. Zo hoeft een walvis zich nooit zorgen te maken dat hij door zijn poten zakt. De opwaartse druk van het water zorgt voor voldoende ondersteuning.

De allerkleinste 

Niet alle walvissen worden zo groot als de blauwe vinvis. De Groenlandse walvis heeft een lengte van 14 tot 18 meter, en weegt 75.000 tot 100.000 kilo. De potvis meet 12,5 tot 18 meter, en weegt maximaal 50.000 kilo. De kleinste walvissoort is de kleinste potvis. Dit dier wordt tussen de 2.1 en 2.7 meter lang en weegt tussen de 136 en 272 kilo.