Bijten alleen rode mieren of ook zwarte mieren?

Dieren en planten
Rode mier op blad

De zwarte mieren kunnen ook bijten. De zwarte mieren zijn alleen zo klein dat je een kleiner prikje op je huid voelt. Er zijn veel verschillende soorten mieren die allemaal kunnen bijten of steken.

Bosmieren

In Nederland zijn maar liefst 61 verschillende soorten mieren bekend. De rode bosmieren, die overigens zwart en rood zijn, maken in bossen mooie heuvels van dennennaalden. Ze kunnen bijten en mierenzuur spuiten vanuit hun achterlijf. Toch zullen de meeste mensen daar geen last van hebben: je gaat niet per ongeluk op zo’n opvallend bosmierennest zitten.

Zwarte wegmieren

Zwarte wegmieren kunnen ook bijten. Die ken je misschien wel van onder de tegels. Als je daar een nest van openlegt en ze lopen over je armen, proberen ze te bijten. Ze zijn alleen zo klein dat je hooguit wat kleine prikjes op je huid voelt. Maar ze zijn met veel, dus het wordt al gauw irritant natuurlijk.

Mieren in een kring

Steekmieren

In Nederland leven ook steekmieren. Die hebben een angel en zijn vaak roodachtig van kleur. Hun nestjes in grasvelden vallen nauwelijks op. Zo kan het gebeuren dat iemand er per ongeluk op gaat zitten en gestoken wordt. Dat geldt ook voor de vrij algemene zwarte zaadmier, al is die soort een stuk kleiner dan de steekmieren.

Je begrijpt: er zijn mieren die kunnen bijten en mieren die kunnen steken. Een scherpe indeling tussen rode mieren en zwarte mieren is niet te maken.