Hoe wordt het DNA van criminelen met elkaar vergeleken?

Wetenschap & Techniek

DNA is erfelijk materiaal. Niemand heeft hetzelfde DNA (behalve eeneiige tweelingen). Elk DNA-molecuul bestaat uit twee ketens van bouwstenen, die in een dubbele spiraal zijn vervlochten. Elke bouwsteen in de ene keten is met een bouwsteen in de andere verbonden (kijk maar op het plaatje). Van haar of speeksel kan een DNA-profiel worden gemaakt. Een DNA-profiel is een weergave (in de vorm van een tekening of tabel) van een aantal stukjes DNA.

Vroeger werd er veel onderzoek gedaan naar vingerafdrukken. Maar een beetje slimme boef trekt tegenwoordig handschoenen aan. Daarom wordt er gezocht naar DNA, naar een haar bijvoorbeeld. Van die haar wordt dan een DNA-profiel gemaakt. Zo’n DNA-profiel is bijna uniek. Bij DNA-onderzoek worden DNA-profielen bepaald en met elkaar vergeleken.

De politie heeft een systeem vol met DNA-profielen. Als ze DNA hebben van een verdachte gaan ze eerst kijken of dit al in het systeem zit. Zoniet, dan moeten ze via een andere weg op zoek naar de verdachte. Als ze iemand opgepakt hebben, kunnen ze het DNA natuurlijk altijd alsnog vergelijken!