Hoe werkt het licht?

Wetenschap & Techniek
Een lampje op pootjes dat zijn eigen stekker in het stopcontact duwt.

Elke dag druk je op lichtknopjes in huis en dan springt het licht aan. Heel vanzelfsprekend toch? Maar hoe werkt het licht eigenlijk? Willem Wever zoekt het uit!

Warmte

Licht is eigenlijk zichtbare warmte. Als iets heel warm wordt, gaat het licht geven. Vuur geeft bijvoorbeeld licht. En zo werkt het ook met een kaars; het vlammetje wordt zo snel warm dat het licht gaat geven.

Vuurbal

De zon is eigenlijk ook een vuurbal. De zon geeft zo veel licht dat we de warmte zelfs op aarde kunnen voelen. In de meeste lampen wordt ook een klein stukje erg warm.

Lees ook: Waarom heeft het stoplicht voor voetgangers geen oranje?

Wrijving

In een gloeilamp komt dat door wrijving. Wrijving geeft warmte. Als je je handen heel snel heel stevig langs elkaar wrijft worden ze ook warm. Probeer maar eens!  In een gloeilamp wordt door een heel erg dun draadje heel veel elektriciteit "geduwd". Dat draadje kun je ook zien als je in een gloeilamp kijkt. Thomas Edison is de uitvinder van de gloeilamp.

Lees ook: Hoe komt het dat je blind wordt als er veel licht in je ogen schijnt?

Licht

Dat draadje wordt zo warm dat het licht gaat geven. Een gloeilamp geeft eigenlijk niet zo veel licht (van de energie die er ingestopt wordt, komt er 95% uit als warmte en maar 5% als licht). Maar hij wordt wel heel erg heet! In een spaarlamp en een TL zit een gas dat heet wordt.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Hoe kunnen vuurvliegjes licht geven?
Hoe werken lichtgevende armbandjes?