Hoe werkt een draadloze muis van de computer?

Hoe werkt een draadloze muis van de computer?
Rode draadloze computermuis

De meeste computers hebben ze nog steeds, een muis. Aan de ene zit nog een kabel vast, de ander doet het ook zonder. Maar hoe werkt dat precies?

Klassieke variant

De klassieke muis werkt met zogenaamde digitizers: een balletje beweegt een wiel in de X en de Y as (dus naar voren en opzij). Dit wiel heeft een groot aantal gaatjes, waar licht (meestal infrarood) doorheen schijnt en opgevangen wordt door een lichtgevoelige diode (een electrisch onderdeeltje). Als het balletje het wiel beweegt, wordt het licht steeds onderbroken en 'weet' de muis dat er beweging in de muis zit. Deze beweging wordt doorgegeven aan de computer, die de cursor corresponderende bewegingen laat uitvoeren.

Lees ook: Waarom zit je achter de computer en voor de televisie?

Draadloos

Maar hoe geeft zo'n muis dat door aan de computer wanneer de muis niet met een draad aan de computer vast zit? De meeste draadloze muizen gebruiken radio frequentie technologie om informatie naar de computer te verzenden. Radio frequentie technologie klinkt erg ingewikkeld. Maar het is eigenlijk te vergelijken met een radio. Er is een zender en een ontvanger nodig. Zo werkt het:

- De zender zit in de muis. Dat zendt een electromagnetisch (radio)signaal uit. Dat signaal geeft aan de computer door dat er geklikt wordt op bepaalde knoppen of dat de muis op een bepaalde manier wordt bewogen.

- De ontvanger van het signaal zit in de computer. De ontvanger geeft de signalen weer door aan de computer en de software (programma's) die op dat moment worden gebruikt.

- De ontvanger kan er verschillend uitzien. Het kan bijvoorbeeld een speciaal kaartje zijn dat in de computer wordt gebouwd. Of dat het een apart apparaatje is dat je in je computer kan pluggen.

Wist je dat bij een mobiele telefoon dezelfde technologie wordt gebruikt?

Challenges