Hoe vinden astronauten de weg in de ruimte?

Wetenschap & Techniek
astronaut

In de ruimte zijn natuurlijk geen wegwijzers. Toch verdwalen de astronauten niet. Dit doen ze door op een slimme manier gebruik te maken van de sterren en planeten in ons Zonnestelsel. Al die sterren en planeten draaien om de Zon. Onze eigen Aarde doet daar een jaar over.

Kosmische afspraak

Wil je naar Mars? Dan moet je weten dat Mars er langer over doet om rond de zon te draaien dan de aarde. Daarom lanceer je een raket richting een plaats in de omloopbaan van deze rode planeet waar die pas over 9 maanden zal zijn. Zo zijn Mars en de raket beiden precies op tijd voor hun kosmische afspraak!

Lees ook: Waarom valt een ster niet naar beneden, maar blijft hij in de lucht hangen?

Koers houden

In de ruimte is geen zwaartekracht dus als je van je koers afgaat, kun je niet zomaar even omkeren. Gelukkig krijgen de astronauten hulp vanaf aarde. Het ruimtevaartcentrum ziet precies of de spaceshuttle of raket de juiste koers vaart. Als het een beetje van de koers afraakt, kun je door korte gasstoten van de raket het ruimtevaartuig weer op de juiste koers brengen.

De planeten en sterren helpen ook met de navigatie door het ruimtevaartuig af te stoten en aan te trekken. Door slim na te denken kom je dus in de ruimte precies uit waar je wilt.

Weet jij ook...

Hoe astronauten kunnen zweven in de ruimte?

Wat een zwart gat is?