Hoe kun je weten of iets van echt of nep zilver, brons of goud is?

Wetenschap & Techniek

Soms is een gouden ring niet van echt of nep te onderscheiden. Als het een echte gouden ring is, dan is de ring heel veel waard! Maar het kan goed zijn dat er gewoon een gouden laagje op de ring is gespoten en dan is 'ie nep. Hoe weet je dat of het echt of nep is?

Proefjes


Er bestaan allerlei proefjes waarmee je kunt zien of iets van zilver of koper is gemaakt. Elk metaal en edelmetaal (goud is een edelmetaal) hebben andere eigenschappen. Zo geleidt zilver het beste elektriciteit en warmte. Goud is van alle bekende metalen het makkelijkst te buigen en te vervormen. Koper geleidt ook goed elektriciteit en kan oxideren (zeg maar roesten). Dit is natuurlijk niet handig als je wil weten of je ring of ketting van zilver gemaakt is.

Keurtekens


Daarom staan er op sieraden keurtekens (die zie je op het plaatje). Een keurteken geeft zekerheid dat er een bepaald percentage echt goud of zilver in het sierraad zit. Ieder gouden of zilveren voorwerpen dat in Nederland wordt verhandeld, moet voorzien zijn van een geldig keurteken.

Mengsel


Zuiver zilveren en gouden sieraden bestaan niet. Dit materiaal is veel te zacht. De sieraden zouden te snel slijten of verbuigen. Vaak wordt er een mengsel gebruikt van verschillende metalen. Bijvoorbeeld geelgoud met koper en zilver, en witgoud met koper. Als je twijfelt of iets van goud of zilver is kun je het beste langs een juwelier gaan. Die hebben speciale apparatuur waarmee ze kunnen bekijken waar iets van gemaakt is.