Wie was Valentijn?

Geschiedenis
Twee hartjes

Op 14 februari vieren we Valentijnsdag. Ben jij op iemand verliefd? Op Valentijnsdag kun je je geliefde stiekem een cadeautje sturen. Een Valentijnskaart bijvoorbeeld, of een rode roos. Weet jij waar deze dag vandaan komt? De Romeinen vierden op 14 februari het feest van Juno.

Wie is Juno?

Juno was de godin van het huwelijk. Alleenstaande mannen en vrouwen werden op deze dag aan elkaar gekoppeld. Toen in Europa in de Middeleeuwen het christelijke geloof opkwam werd het Romeinse liefdesfeest door de kerk verboden. Op 14 februari werd voortaan de heilige Valentijn herdacht.

Legendes over Valentijn

Er bestaan verschillende legendes over de heilige Valentijn. Het bekendste verhaal gaat over de priester Valentijn. Nadat de Romeinse keizer Claudius het verboden had voor Romeinse soldaten om te trouwen, bleef Valentijn stiekem huwelijken sluiten tussen soldaten en hun geliefdes. Voor straf werd hij op 14 februari gedood.

Wist je dat...

de eerste Valentijnskaart al in de 15e eeuw werd verstuurd? Toen de Franse hertog van Orleans gevangen zat, schreef hij brieven met liefdesgedichten naar zijn vrouw.