Wie heeft de boekdrukkunst uitgevonden?

Geschiedenis
Oude boeken in een kast. De kaften zijn gebladerd en verkleurd door de zon.

Boeken over liefde, sport, romantiek, spannende boeken... Er is zó veel te lezen! Vroeger moesten boeken allemaal met de hand geschreven worden. Gelukkig kunnen we boeken nu drukken! Willem Wever gaat op zoek naar de ontdekker van de boekdrukkunst.

De boekdrukkunst is rond 1455 uitgevonden door Gutenberg in Mainz. Hiervoor werden er al blokboeken gedrukt, waarbij een volledige pagina uit één blok hout werd gesneden. Het snijden van zo’n houtblok kostte veel tijd en het kon na het drukken van dat ene boek worden weggegooid.

een lachend kind met een boek

Wereldveranderend 

Gutenberg vond uit dat je ook losse letters van lood kon maken. Zo kon je elk woord maken en je kon ze nog hergebruiken ook. Zo kon het drukken van boeken veel sneller gaan. Toen Gutenberg aan zijn eerste boek begon, was dit niet zomaar een boek: het was de Bijbel. 

Gutenberg was niet alleen uitvinder, hij was ook een goede handelaar. Het drukken van boeken bleek erg winstgevend en werd snel gekopieerd. De wereld veranderde erdoor. De eerste boeken waren in het Latijns. Het eerste Nederlandse boek kwam pas in 1477. Ook nu was het weer de Bijbel die als eerste gedrukt werd.