Wat is een basilisk?

Geschiedenis
basilisk

Fantasie

Een basilisk is een fantasiemonster. Maar eeuwenlang dacht men dat hij echt bestond. Zijn benaming in het Grieks is ‘Basilikos’ en dat betekent 'kleine koning'. Hij zou een witte tekening op zijn kop hebben die op een kroontje lijkt. Daarom zou de basilisk de koning der slangen zijn.
 

Uiterlijk

Qua uiterlijk kan de basilisk per verhaal verschillen: sommigen zeggen dat hij lijkt op een slang, anderen hebben het over een hagedis of een draak. We weten het niet zeker, maar aan de basis van dit fantasiemonster zijn misschien de verhalen over de Egyptische cobra ontstaan, die later niet goed meer werden begrepen.

Oppassen!

Wat de meeste basilisken gemeen hebben, is dat hun adem zeer giftig is en hun blik dodelijk. De ogen van de basilisk zouden een dodelijke straal uitzenden, waardoor je van binnenuit verbrandt en tot as verpulvert.

Ook leuk om te lezen: Bestaan elfen?

Harry Potter

In De Geheime Kamer bindt Harry Potter ook de strijd aan met een basilisk. Zijn blik weet mensen te verstenen. Dit monster zal eerder geïnspireerd zijn op een ander klassiek figuur van wie de blik dodelijk was: Medusa. Uit haar hoofd kwamen slangen in plaats van haren en als ze iemand recht in de ogen keek, veranderde deze in steen.

Held

De held Perseus was zo slim om Medusa niet rechtstreeks aan te kijken, maar alleen via zijn glimmende schild. Zo kon hij haar hoofd afslaan en in een zak stoppen. Er wordt wel beweerd dat de eerste basilisken zijn ontstaan uit de bloeddruppels van Medusa.