Waarom dachten de mensen vroeger dat er heksen bestonden?

Geschiedenis
Heksenkring

In de Middeleeuwen was er nog niet zoveel wetenschappelijk onderzoek gedaan als nu. Als iemand ziek werd, of gekke dingen gebeurden in de natuur, dan zochten mensen daar een verklaring voor. Omdat 'heksen' net wat anders leefden, kregen zij vaak de schuld. 

Weinig wetenschap

Vroeger waren er heel veel dingen die mensen niet begrepen, want de wetenschap was nog niet zo ver als nu. Als er dingen gebeurden, zoals dieren die plotseling ziek werden, of paddestoelen die in een kring groeiden, dan zochten mensen daar een verklaring voor. Nu komt er een dierenarts en hebben wij biologen die ons verder kunnen helpen.

Heksen

Vroeger dachten de mensen dat heksen, tovenaars, kabouters of geesten de oorzaak waren. Heksen waren vaak mensen (meer vrouwen dan mannen) die oud waren en opvielen in de dorpen of steden, omdat ze anders leefden dan anderen. Ze woonden vaak in de natuur en gebruikten bijvoorbeeld kruiden tegen een verkoudheid en andere ziektes. 

Heksenkring

Een 'heksenkring' is een voorbeeld van een verschijnsel waar heksen de schuld van kregen. Wanneer paddenstoelen of andere zwammen in een kring groeien, wordt dat nu nog steeds een 'heksenkring' genoemd. Sinds 1807 weten we dat dit door schimmels wordt veroorzaakt, maar vroeger daarvoor dachten mensen wat anders. Ze dachten bijvoorbeeld dat op die plek heksen gedanst hadden. Ook dachten ze dat als je in de kring ging staan, er ziektes veroorzaakt werden. 

Heksenhamer

De 'Heksenhamer' was een boek uit 1486 waarin stond hoe je heksen kon herkennen en ook hoe ze gestraft moesten worden. Veel vrouwen werden beschuldigd van hekserij en vervolgd.