Waarom heeft Sinterklaas een mijter op?

Geschiedenis
Sinterklaas mijter

Sinterklaas heeft altijd een mijter op, waarom is dit eigenlijk? Willem Wever zoekt het uit.

Wie was Sinterklaas?

Een bisschop is het hoofd van de katholieke priesters in een bepaald gebied. Sinterklaas was de bisschop van het Turkse stadje Myra. Daarom draagt Sinterklaas ook de kleding van een bisschop. De mijter hoort daarbij.

Geschiedenis van Sinterklaas

Sinds de 12e eeuw dragen alle bisschoppen en de paus een mijter. Nu zijn de meeste mijters van bisschoppen wit, maar vroeger bestonden er mijters in alle kleuren: blauw, paars en natuurlijk rood. De mijters werden versierd met edelstenen en gouden linten. Net als de mijter van Sinterklaas.

Staf

De gekrulde staf van Sinterklaas is ook een teken van een bisschop. Deze staf lijkt op de staf die herders vroeger hadden. Met de krul aan het einde van de staf kon de herder makkelijk een schaap pakken. Bisschoppen namen de staf van de herders over. Zoals de herder voor zijn schapen zorgt, zorgt de bisschop voor mensen, en Sinterklaas voor kinderen. Gelukkig gebruikt Sinterklaas zijn staf niet om kinderen te vangen. Het is alleen een symbool.

Ring

Ook draagt Sinterklaas net als andere bisschoppen een ring met een grote steen. De meeste bisschoppen dragen de steen aan hun rechterhand. Sinterklaas draagt de ring aan zijn linkerhand. Zo doet de ring geen pijn als Sinterklaas je een hand geeft.