Waarom eet je pepernoten met Sinterklaas?

Eten en drinken
Pepernoten sinterklaas

Rond sinterklaastijd snoepen veel mensen van speculaas en pepernoten. Hoe komt dat?

Echte pepernoten

Sinterklaas is altijd een feest geweest met snoepgoed. Pepernoten werden al in de zestiende eeuw met Sinterklaas gegeven als snoepgoed. De kinderen kregen het samen met andere cadeaus. Je ziet het al op de schilderijen van Jan Steen. Dit zijn de echte pepernoten. Ze zien eruit als vierkantige brokjes en ze smaken naar ontbijtkoek.

Kruidnoten

De ronde nootjes zoals we die nu kennen zijn eigenlijk kruidnoten. Ze zijn van speculaas gemaakt. Speculaaskruiden komen uit het Verre Oosten. Ruim 300 jaar geleden namen de zeelui voor het eerst specerijen mee zoals peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen. Hiervan maakten ze de speculaaskruiden. Het recept voor kruidnoten staat sinds de 19e eeuw in kookboeken. Deze ronde nootjes zijn hard, zodat ze rondgestrooid kunnen worden.

Strooien

In de zestiende en zeventiende eeuw werden de pepernoten niet rondgestrooid, dat gebeurde pas in de negentiende eeuw. Dat komt omdat Sinterklaas toen pas bij mensen op bezoek kwam. Daarvoor zorgde de Sint op geheimzinnige wijze voor cadeautjes. De kinderen vonden deze cadeautjes op sinterklaasochtend (6 december) na het opstaan.

Wist je dat?

Wist je dat verliefde mensen vroeger rond de Sinterklaastijd speculaaspoppen maakten voor hun geliefde? Als de ander de speculaaspop aannam dan wist je dat de liefde wederzijds was.