Waarom dachten (denken) mensen dat kinderen met de ooievaar worden gebracht?

Geschiedenis
Ooievaar met baby in snavel

Ssst!

Vroeger mocht er over veel dingen niet gepraat worden en de geboorte van een kindje was een taboe. Daarom verzonnen mensen andere verhalen om uit te leggen waar baby's vandaan komen.

Baby's uit de rode kool

Ouders vertelden kinderen bijvoorbeeld dat hun zusje of broertje uit de rode kool was gekomen bijvoorbeeld. Heel vroeger dacht men dat de baby's in oude holle bomen hingen te wachten tot hun ouders hen kwamen halen. De kindjes riepen dan: "Pluk mij, pluk mij, ik zal alle dagen zoet zijn."

De ooievaar brengt kindjes

Dat de ooievaar een kindertjesbrenger is geworden, komt omdat de ooievaar geluk zou brengen en ook een beetje op de mensen lijkt. Hij blijft bijvoorbeeld zijn leven lang bij zijn partner en als een ooievaarskindje dood gaat, hebben de ooievaarsouders erg veel verdriet.

Deftige ooievaar

De ooievaar werd in Nederland heel populair omdat hij in 1909 op het geboortekaartje van prinses (later koningin) Juliana stond. Dat was wel een deftige ooievaar, want hij was geridderd en kondigde het nieuwe prinsesje met een telefoon aan die toen net was uitgevonden.