Waar komen baby's vandaan?

Het menselijk lichaam
Baby

Een baby is een pasgeboren mensje. Ze zijn piepklein en kunnen nog niet veel zonder hulp van hun ouders. De eerste zes maanden na de geboorte doen ze niet veel meer dan huilen en eten. Maar waar komen baby’s vandaan? 

Gemeenschap

Voor een baby heb je een man en een vrouw nodig. In het lichaam van een man worden zaadjes aangemaakt en in het lichaam van een vrouw eitjes. Als een van die zaadjes in een van de eitjes terechtkomt, ontstaat er een baby. Dit gebeurt niet zomaar. Eerst moeten een man en een vrouw gemeenschap (seks) hebben.

Voortplantingsorganen

De voortplantingsorganen (die de eitjes en zaadjes maken) worden pas actief in de puberteit. Per maand maakt de vrouw één eicel aan. Deze gaat via de eierstok naar de eileider en dan door naar de baarmoeder. De eicel blijft 48 uur zitten. Als er dan geen zaadcel bijkomt, sterft de eicel. De dode eicel blijft niet zitten, die wordt netjes opgeruimd bij de volgende menstruatie (ongesteld zijn).  

Bij mannen werkt het iets anders. In plaats van eicellen maken ze zaadcellen. En niet één per keer, maar wel een miljoen per dag! Dat klinkt als een hele hoop, maar dat is wel nodig. Ongeveer honderd zaadcellen overleven de reis naar de baarmoeder.

Zwangerschap

De zwangerschap van een mens duurt ongeveer negen maanden. Dat klinkt lang, maar het valt nog mee. Een olifant is wel anderhalf jaar zwanger! In het begin kan je nog niet goed zien dat een vrouw zwanger is. Maar hoe verder je in de zwangerschap komt, hoe ronder de buik wordt. In de negen maanden dat een vrouw zwanger is, mag ze bepaalde dingen niet eten of drinken. Rauw vlees, alcohol en roken worden allemaal afgeraden, omdat ze schadelijk zijn voor de baby.

Bevallen

Na de negen maanden wil de baby eruit. Om aan te geven dat het zo ver is, krijgt de moeder last van weeën. Dit is een korte, maar hele hevige buikpijn, die telkens weer sneller terugkomt. Aan de tijd tussen de weeën kan een verloskundige zien of de baby al klaar is om geboren te worden. De baby kan geboren worden als er 10 centimeter ontsluiting is. Dat wil zeggen dat de baarmoeder open gaat, zodat de baby eruit kan. Het kindje gaat via de baarmoedermond naar buiten.

Keizersnede

Het kan zijn dat een baby er niet op de natuurlijke manier uit kan. Bijvoorbeeld omdat het met zijn voetjes naar beneden ligt, er een medisch probleem is of dat er meer dan één baby in de baarmoeder zit (tweeling/drieling). Dan wordt er gebruikgemaakt van een keizersnede. De buik van de moeder wordt dan opgesneden zodat de artsen bij de baby kunnen.

Navelstreng

In de buik krijgen baby’s voeding door de navelstreng. Dit is een soort slangetje dat vast zit aan de navel. Bij de geboorte wordt deze doorgeknipt. Met een klemmetje wordt voorkomen dat de navelstreng blijft bloeden.