Waar komt dat oranje toch vandaan?

Geschiedenis
oranje nederland

Met Koningsdag is heel Nederland Oranje versierd. Veel mensen hangen ook de vlag uit met een oranje wimpel. Ook tijdens voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal zijn de supporters helemaal oranje gekleed. Waarom is oranje een belangrijke kleur voor Nederland?

Koning Willem-Alexander

Onze Koning

Al dat oranje heeft te maken met de achternaam van de onze Koning: Oranje-Nassau. Heel lang geleden trouwde een voorouder van de Koning, Hendrik III van Nassau met een dame uit Breda. Zij kregen toen het Franse prinsdom Orange in hun bezit. Een prinsdom is een gebied waar een prins de baas over is.

Aan dit prinsdom zat de titel 'Prins van Oranje' verbonden. Deze titel was erfelijk: deze werd doorgegeven van vader op zoon. Toen de zoon van Hendrik stierf had hij geen kinderen, zodat de titel terecht kwam bij zijn Duitse neef Willem van Nassau.

Willem van Nassau

Misschien heb je wel eens van Willem van Nassau gehoord. Hij staat beter bekend als Willem van Oranje en wordt gezien als de stamvader van het Huis van Oranje Nassau. De koninklijke familie stamt af van deze man, ze zijn dus familie. Onze tegenwoordige prins Willem-Alexander heeft ook als titel Prins van Oranje-Nassau.

Oranje

Omdat ons koningshuis het woord 'oranje' in de familienaam heeft, is deze kleur onze nationale kleur geworden. Daarom wordt het gebruikt bij Koningsdag en bij de tenues van nationale sportclubs!