Hoe wist men vroeger of iemand een heks was?

Geschiedenis
Middeleeuwen

Vroeger, in de middeleeuwen, dachten mensen al gauw dat je een heks was. Als je maar een beetje anders deed dan de rest. Of als iemand waar je ruzie mee had opeens allerlei nare dingen overkwam, kon je al beschuldigd worden van hekserij. Een heks zou vaak allerlei misdaden hebben gepleegd, maar die waren nooit te bewijzen. 

Heftige martelingen

Als mensen dachten dat iemand een heks was, werd de vrouw gemarteld om een bekentenis los te krijgen. Ze wilden dat de vrouw zou zeggen dat ze iets heeft gedaan of echt een heks was. Die martelingen waren erg naar. Vaak werden er allerlei pijnlijke instrumenten en proeven gebruikt, zoals de pijnbank. De vrouw werd aan haar armen en benen vastgebonden met kettingen. De armen en benen werden vervolgens langzaam uit elkaar trokken. De meeste vrouwen konden door de pijn vaak niets anders doen dan bekennen. De 'heksen' moesten voor straf op de brandstapel.

In Europa

Er zijn in de ruim 200 jaar dat er in Europa op heksen is gejaagd, ongeveer 300.000 mensen verbrand. In Nederland werd in 1608 de laatste 'heks' verbrand.