Naar vraag & antwoord

Hoe komt een land aan zijn vlag? Geschiedenis

Bekijk antwoord
Hoe komt een land aan zijn vlag?
Hoe komt een land aan zijn vlag?

Sandra Boender stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Als een land nieuw gevormd wordt, of onafhankelijk wordt, is een van de eerste dingen die men doet het ontwerpen van nationale symbolen. Dit is een wapen (schild), een vlag en een volkslied. Vooral een vlag heb je nodig om in het buitenland te laten zien dat je er bent.

Hoe dan?
Denk maar aan schepen, die in andere landen komen of aan sportwedstrijden zoals EK of WK. Maar hoe komt een land nu aan een vlag? In Europa waren vroeger vele koninkrijken, hertogdommen en andere vorstendommen. Sinds de riddertijd hadden al deze vorsten een wapen. Het land waar ze regeerden, nam dan vaak het wapen van de vorst aan als wapen van het land. 

Kleuren uit het wapen
In de meeste Europese landen werd dan een vlag verzonnen met de kleuren uit het wapen. Het wapen is vaak erg ingewikkeld, daarom koos men soms vlaggen met banen. Het ontwerp werd vaak gemaakt door een speciaal ingestelde commissie, maar soms ook door één persoon, een koning of president.

Landsvlag
Sommige landen zijn ontstaan na een onafhankelijkheidsstrijd. De strijders kiezen dan meestal al een vlag of vaandel om te laten zien dat ze niet tot het gewone leger behoren. Is het land eenmaal onafhankelijk, dan wordt die vlag, soms met kleine verandering, gekozen als landsvlag. Daarna wordt pas een wapen gekozen. Nederland koos zijn vlag al in 1572, lang voor het onafhankelijk werd. Hoe en wie die vlag gekozen heeft, weten we trouwens niet.

Prijsvraag
Sommige landen willen niets met het verleden te maken hebben. Zij kiezen gewoon een vlag met de kleuren die iets betekenen, zoals groen voor de vruchtbaarheid van het land, geel voor zijn rijkdom en rood voor de strijdlust om het land te verdedigen. Of zoals Finland: een blauw kruis (voor de vele meren) op een wit veld (voor de besneeuwde vlakten). Een andere mogelijkheid is een prijsvraag. Als het onafhankelijk worden zonder strijd gaat, heeft men alle tijd om een vlag en wapen te verzinnen. Ze schrijven dan een prijsvraag uit. Een commissie kiest dan het winnende ontwerp. In Australië moest zo'n commissie uit meer dan 30.000 ontwerpen een vlag kiezen. Bij die ontwerpen waren vele vlaggen met kangoeroes en koala's, maar die zijn niet gekozen!

Vlaggenboeken
Er zijn een heleboel landen. En elk land heeft zijn eigen verhaal, hoe die aan zijn vlag is gekomen. Allemaal net iets anders. Al de verhalen kun je meestal wel terugvinden in vlaggenboeken. Die zijn meestal wel in te zien in openbare bibliotheken. De Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde heeft geholpen dit antwoord te geven.

Sandra Boender stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges