De 10 grootste landen ter wereld

De aarde
een wereldbol op het strand

Bijna de helft van al het land in wereld is verdeeld over tien landen. Sommige van deze landen kan je misschien wel raden. Andere misschien niet. Willem Wever heeft daarom de tien grootste landen van de wereld op een rijtje gezet.

10. Algerije

Vroeger was Sudan het grootste land van Afrika. Maar sinds de afscheiding van Zuid-Sudan is dat Algerije. Het is meteen ook het enige Afrikaanse land in de top 10. Algerije ligt in Noord-Afrika en heeft een oppervlakte van 2.381.741 km2. Negentig procent van het land is woestijn en hoort bij de Saharawoestijn.

9. Kazachstan

Kazachstan is lang onderdeel geweest van de Sovjet Unie, maar is sinds 1990 weer onafhankelijk. Het is het grootste land van centraal Azië. Kazachstan heeft een oppervlakte van 2.724.900 km2. Het is ook het grootste land zonder kust. Hierdoor heeft het een extreem land klimaat met warme zomers en hele koude winters.

8. Argentinië

Het geboorteland van koningin Maxima is de nummer 8. Argentinië heeft een oppervlakte van 2.780.400 km2 en ligt in Zuid-Amerika. Doordat het land langgerekt is heeft het veel verschillende klimaten. In het noorden is de gemiddelde temperatuur 25 graden terwijl het in het Zuiden gemiddeld maar 5 graden is!

7. India

Meer dan 1,3 miljard mensen wonen er in India. Alleen China heeft meer inwoners. Zij delen een stuk land van 3.287.263 km2. Het land heeft het Himalaya gebergte in het noorden en tropische kusten in het zuiden. De hoofdstad van India is New Delhi. Hier alleen al wonen meer dan 29 miljoen mensen!

6. Australië

Technisch gezien is Australië zo groot dat het niet meer telt als eiland. Het is een continentale landmassa. Australië is meer dan twee keer zo groot als India, 7,692,024 km2. Er wonen maar 25 miljoen mensen die voornamelijk aan de kust wonen. Het binnenland van Australië wordt de Outback genoemd. Daar wonen bijna geen mensen, omdat het één van de droogste en warmste gebieden van de wereld is.

5. Brazilië

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika. Het is 8.515.767 km2 groot en er wonen 210 miljoen mensen. De hoofdstad is Brasilia, maar Sao Paulo is de grootste stad. Brazilië staat onder andere bekend om zijn goede voetballers en het Amazone regenwoud waar heel veel exotische dieren leven. Dit is het grootste regenwoud ter wereld. Helaas wordt dit gebied steeds kleiner door het kappen van bomen.

4. China

China is met 9.596.961 km2 het grootste land dat volledig in Azië ligt. Het is ook het land met de meeste inwoners ter wereld: 1,4 miljard! Het is daarom niet gek dat China de meeste steden met meer dan een miljoen inwoners ter wereld heeft. Het klimaat in China verschilt heel erg per regio. In het noorden is erg koud en in het zuiden tropisch. De hoofdstad van China is Beijing.

3. Verenigde Staten

De Verenigde Staten heeft minder landmassa dan China. Maar omdat de VS meer wateroppervlak heeft is het toch een beetje groter: 9.631.418 km2. Amerika heeft de meeste klimaattypes van de wereld. Dit komt niet alleen doordat het land zo groot is. Maar ook doordat Alaska dicht bij de Noordpool ligt. En het in Hawaii weer tropisch is.

2. Canada

Canada is het grootste land op het westelijk halfrond. Het is iets groter dan Amerika en China: 9.984.670 km. Canada heeft ook de langste kustlijn van alle landen in de wereld. Er wonen 37 miljoen mensen in Canada. Deze wonen vooral in de grote steden in het Oosten van het land. Een groot deel van Canada is onbewoond door het koude klimaat. De mensen in Canada spreken zowel Engels als Frans.

1. Rusland

Rusland is met afstand het grootste land ter wereld. Het een oppervlakte van 17.098.242 km2. Dat is 11% van al het land op aarde! Wat interessant is aan Rusland is dat een deel in Europa ligt en een ander deel in Azië. Met de Trans Siberië expres kan je met de trein helemaal van west naar oost en andersom rijden. Dat is een afstand van meer dan 9000 kilometer.

Bronnen: WorldatlasWikipedia