Zijn apen slimmer dan mensen?

Dieren en planten

Dit is niet zo makkelijk om te beantwoorden, want wat is slim?

Wat is slim?

Is dat het bouwen van raketten om naar de maan te vliegen, of is dat de manier en snelheid van het oplossen van problemen?

Grotere hersens

Het is een feit dat wij grotere hersens hebben. Ook is het bekend dat wij door middel van met elkaar praten veel meer duidelijk kunnen maken. Maar in het maken en gebruiken van hulpmiddelen zijn wij niet de enige.

Handig

Er zijn ook veel apensoorten die heel handig zijn. Wij maken wel moeilijkere hulpmiddelen zoals auto’s en wasmachines, maar de uitvindingen van de apensoorten zijn meer handige oplossingen voor kleine problemen. Zoals het gebruik van een stokje om mieren uit een mierenhoop te halen. Sommige apen zijn zelfs slimmer dan mensen.

Computers

In China en Japen worden er apen met computers getraind. Als er een aantal seconden lang de getallen van 0 t/m 9 in willekeurige volgorde op het beeldscherm lieten zien en dan het beeldscherm uitzetten, konden de apen wel het rijtje weer neerzetten, terwijl mensen maar tot 3 à 4 cijfers ver kwamen.

Gebarentaal

Er zijn ook apen in Amerika die de gebarentaal hebben geleerd. Dit hebben ze weer doorgegeven aan soortgenoten. Zo zie je dat er zeker wel slimme apen zijn. Maar omdat wij ons meer bewust zijn met wat er over de hele wereld gebeurt, kunnen wij mensen zeggen dat we slimmer zijn. Er zullen alleen wel apen zijn, die daar niet mee eens zijn.

Weet jij ook?